Indicaties bij volwassenen


Overige klachten

Klachten na operatie

Een operatie zal altijd een verlies van beweeglijkheid geven in het geopereerde gebied. Litteken weefsel is nou eenmaal minder soepel en elastisch dan gezond, niet geopereerd, weefsel. Deze verminderde beweeglijkheid kan de doorbloeding en bezenuwing in het geopereerde gebied verstoren. Als gevolg hiervan kunnen lokaal klachten ontstaan. Via spierkettingen is het ook mogelijk dat er zich elders in het lichaam klachten manifesteren.

Als gevolg van een val kan een breuk optreden die geopereerd dient te worden. Op dat moment wordt de aandacht verlegd naar de breuk. Echter, een dergelijke val kan meerdere verstoringen of blokkades veroorzaken in het lichaam.

Na een operatie wordt er een andere houding aangenomen om het gebied te ontlasten. Deze verkeerde houding wordt uiteindelijk gewoonte en kan voor klachten zorgen.

Vaak zien we ook na operaties in de buik dat de darmen moeite hebben om weer op gang te komen, wat klachten zoals obstipatie, opgeblazen gevoel en buikpijn kan veroorzaken.

 

Whiplash

Bij een whiplashprobleem moet het hele lichaam worden onderzocht. Het is namelijk niet alleen de nek, maar het gehele lichaam dat een trauma ondergaat. Hierbij kunnen ook structuren zoals de lever, nieren, milt, het hersenvlies rondom het ruggenmerg en de hals vast komen te zitten. Dit veroorzaakt klachten als hoofdpijn, duizelingen, vermoeidheid, concentratieproblemen, nek- en schouderpijn, enz.

Allergieën

Als osteopaat werken wij op de primaire en de secundaire uitscheidingsorganen. De primaire uitscheidingsorganen zijn lever, darmen en nieren. De secundaire uitscheidingsorganen de longen, huid, bij- en voorhoofdsholte. Wanneer zich een bewegingsverlies voordoet ter hoogte van de primaire uitscheidingsorganen als gevolg van een fixaties (denk hierbij aan oorzaken als voeding, medicatie, littekenweefsel na operatie, enz.), dan worden de afvalstoffen in het lichaam minder goed uitgescheiden. Het gevolg hiervan is dat de primaire de secundaire uitscheidingsorganen om hulp gaan vragen om toch de afvalstoffen uit het lichaam te kunnen verwijderen. De secundaire uitscheidingsorganen zullen worden overbelast en o.a. allergieën kunnen de kop op steken.

Slaapproblemen

Er zijn ongeveer anderhalf miljoen mensen in ons land die in meer of mindere mate lijden aan slaapstoornissen. Hieronder valt niet alleen het slecht inslapen of doorslapen, maar ook nachtmerries, onrustig slapen of benauwd wakker worden.

De osteopaat kan ondersteuning bieden bij slaapproblemen die een lichamelijke component hebben. Zo moet het middenrif goed en vrij kunnen bewegen, er moet voldoende bewegingsvrijheid zijn van de hals en nek en soms kan behandeling van de schedel oplossing bieden voor het vrij houden / maken van de luchtwegen (slaapapnoe).

Een onevenwichtig zenuwstelsel (stress) leidt vaak tot moeilijk in slaap vallen en niet goed kunnen doorslapen. Blokkades in de nek, borst en middenrif kunnen een beknelling van de tiende hersenzenuw veroorzaken. Wanneer deze zenuw verstoord raakt kan deze zijn functie niet goed uitvoeren, namelijk zorgen voor ontspanning in het lichaam. Door zijn verloop rondom de slokdarm zien we vaak dat mensen met maagzuur klachten slaapproblemen hebben.

Duizeligheid

Er bestaan tal van oorzaken voor het ontstaan van duizeligheid: blokkades ter hoogte van de nekwervels, de schedelbeenderen, de hals, het kaakgewricht. Vermoeidheid is ook een belangrijke factor.

Door deze bewegingsverliezen te behandelen en de doorbloeding en bezenuwing van de regio te herstellenkan de osteopaat invloed uitoefenen op deze (osteopathische) oorzaken van duizeligheid, met het afnemen of zelfs verdwijnen ervan tot resultaat.

Stressklachten

Onze samenleving vraagt veel van ons. Klachten gerelateerd aan stress of drukte komen dan ook veel voor. Men kan hierbij denken aan slecht slapen, een onrustig gevoel, gespannen spieren of buikklachten die verergeren tijdens drukte of stress. Het weg halen van de stressor (hetgeen de stress veroorzaakt) is het meest voor de hand liggend, maar niet altijd gemakkelijk. Voor de osteopaat is het belangrijk de reden te vinden waarom er niet meer aan de gevraagde belasting kan worden voldaan. Door de stress raakt het lichaam sneller uitgeput en gaat het minder optimaal functioneren. Het lichaam bevindt zich in een neerwaartse spiraal. De osteopaat kan helpen dit te doorbreken zodat herstel weer mogelijk wordt.

Vermoeidheid

Wanneer de vermoeidheid lang genoeg aanhoudt word er uiteindelijk over burn out of chronische vermoeidheidsyndroom gesproken. Extreme vermoeidheid kan vele oorzaken hebben (chronische pijn, overbelasting, chronische stress, slaapproblemen, enz.). Bepaalde organen kunnen niet goed functioneren, waardoor er vermoeidheid ontstaat (denk aan een ontstoken lever zoals bij de ziekte van Pfeiffer). Vaak zijn klinische oorzaken al onderzocht zoals ijzer, magnesium, vitamine D en schildklier waardes. Uw osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de vermoeidheidsklachten en probeert deze oorzaak te behandelen.

Een burn out of het doormaken van de ziekte van Pfeiffer kan een jarenlange nasleep geven. Ook hier tracht de osteopaat weer te zoeken naar verstoringen die het lichaam niet optimaal doen functioneren.

Hormonale problematiek

In de osteopathie worden er veel aandoeningen of symptomen gerelateerd (direct of indirect) aan hormonale stoornissen: schildklieraandoeningen, stemmingswisselingen, overgangssymptomen, opvliegers, extreme koude of warmte, plots veel gewicht doen aankomen of juist afvallen, (postnatale) depressie, burnout, concentratiestoornissen, menstruatiestoornissen, infertiliteitsproblematiek, libidoverlies, erectiestoornissen, (chronische) vermoeidheid, verspringende ontstekingsklachten, grote drang naar suiker, stress, enz. Alle organen met een hormonale functie zijn fysiologisch en/of mechanisch met elkaar verbonden. Door hun beweeglijkheid, doorbloeding en bezenuwing te optimaliseren, zien we dat de functie ervan herstelt.