Indicatie (zwangerschap)
volwassenen
De eerste behandeling start met een uitgebreid vraaggesprek om meer inzicht te krijgen in je klachtenpatroon en ziektegeschiedenis. Vervolgens start het lichamelijke onderzoek, waarbij het hele lichaam bekeken op bewegingsmogelijkheden van de verschillende weefsels in het lichaam. Aan de hand van de gegevens van de vragen en het lichamelijke onderzoek wordt een behandelplan opgesteld.
Zwangerschap
Zwangerschapswens
Net zoals bij menstruatie klachten, is de functie van de baarmoeder, eileiders en eierstokken afhankelijk van een optimale doorbloeding en bezenuwing. Ook de beweeglijkheid, welke een kanteling van de baarmoeder toe moet kunnen laten, is noodzakelijk voor een optimale innesteling van de bevruchte eicel.
Het hormonale aspect rondom de eisprong, bevruchting en innesteling is zeer complex. De lever speelt hierin bijvoorbeeld ook een grote rol in het snel afbreken van de hormonen. Door het lichaam het meest optimaal mogelijke evenwicht te bieden wordt de kans op een zwangerschap vergroot.
Zwangerschap
Klachten na bevalling
Na de zwangerschap en de bevalling is er uiteraard alle aandacht voor het kind, maar wordt de moeder vaak ‘vergeten’. Juist na de bevalling is het belangrijk dat het lichaam van de moeder onderzocht wordt, omdat het aan zeer grote krachten is blootgesteld. Door ervoor te zorgen dat alle weefsels goed kunnen bewegen, wordt het herstel van het lichaam versneld.
Veel voorkomende klachten na de bevalling zijn:
– bekkeninstabiliteit
– (stress) incontinentie
– menstruatie klachten
– verzakking
– vertraagd lichamelijk herstel, vermoeidheid
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap
Gedurende de zwangerschap vinden er vele veranderingen plaats in het lichaam van de (aanstaande) moeder. Het lichaam moet zich dan ook voortdurend aanpassen aan het groeiende kindje. Deze aanpassingen worden gemaakt in het ‘voordeel’ van het ongeboren kind. De lichamelijke veranderingen worden door de moeder dan ook niet altijd als prettig ervaren.
Zo kan het zijn dat de ligging van het kindje druk geeft op bepaalde weefsels zoals zenuwbanen, bloedvaten, botstructuren en organen, met lichamelijke klachten als gevolg. Door ervoor te zorgen dat weefsels tijdens de zwangerschap voldoende (kunnen blijven) meebewegen, wordt de zwangerschap voor de aanstaande moeder beduidend comfortabeler.
Veel voorkomende zwangerschapsklachten zijn:
– ischialgie (uitstraling naar billen en benen)
– lage rugklachten
– bekkeninstabiliteit
– obstipatie
– hoofdpijn
– misselijkheid / maagzuur
– vermoeidheid
– tintelingen in handen, armen of benen als gevolg van vocht vasthouden