Indicatie (sportblessures)
volwassenen
De eerste behandeling start met een uitgebreid vraaggesprek om meer inzicht te krijgen in je klachtenpatroon en ziektegeschiedenis. Vervolgens start het lichamelijke onderzoek, waarbij het hele lichaam bekeken op bewegingsmogelijkheden van de verschillende weefsels in het lichaam. Aan de hand van de gegevens van de vragen en het lichamelijke onderzoek wordt een behandelplan opgesteld.
Sportblessures
Terugkomende sportblessures
Bij klachten in de benen kijkt de osteopaat altijd naar de lichaamshouding. De lichaamshouding wordt door zeer veel zaken beïnvloed en dit wordt per individu bekeken.
De voetzool en achillespezen worden aangestuurd door zenuwen ter hoogte van het heiligbeen, van waaruit ook de bekkenorganen worden aangestuurd. Het kan zijn dat bewegingsbeperkingen in de bekkenorganen zorgen voor een ontregeling van de zenuwsignalen naar de voetzolen en kuiten en daar spierspanningen en klachten geven. Sommige mensen staan licht gedraaid in de ruimte. Deze verdraaiing kan vanuit de voet of wervelkolom worden ingezet, en kan in alle tussenliggende gewrichten en spieren klachten geven. Een verdraaiing van de knie leidt bijvoorbeeld al snel tot overbelasting van de meniscus. Als de oorzaak van de overbelasting niet weggenomen wordt, zal de meniscus onder een constante spanning blijven staan en bij een verkeerde beweging eerder scheuren. Ook hamstring- en liesklachten kunnen gevolg zijn van houdingsveranderingen. De osteopaat zal in alle gevallen, naast het oplossen van de oorzaak van de klachten, ook trachten de mechaniek van het aangedane gebied te herstellen.
Klachten aan de armen hebben vaak een zelfde oorzaak als hierboven beschreven omdat alle spieren en gewrichten een ketting vormen van hand tot aan de nek, ribben en rug.